52 viikon säästöhaaste eli 1378 euroa käteistä

Olen viime aikoina huomaamattani seuraillut säästämisaiheisia blogeja hieman aiempaa aktiivisemmin. Marraskuussa törmäsin ensimmäistä kertaa 52 viikon säästöhaaste -nimiseen säästövinkkiin, kuinkas muutenkaan kuin Tarkan markan blogissa. Jos olet tottunut mieltämään
säästämisen ja etenkin sen aloittamisen vaikeaksi – tai itsekurisi on huono, voi tämä haaste olla hyvinkin mieluinen.

Idea tässä on äärimmäisen simppeli, eli säästöön laitetaan vuoden jokaisella viikolla viikon järjestysnumeroa vastaava summa rahaa:

  • viikolla 1: 1 euro
  • viikolla 2: 2 euroa
  • viikolla 3: 3 euroa
  • viikolla 52: 52 euroa

Viidenkymmenenkahden viikon kokonaissummaksi tulee mukavat 1378 euroa, jonka säästäminen onnistuu tällä menetelmällä useimmilta työssäkäyviltä ilman, että tarvitsee jättää lounaita joulukuussa välistä.

Alun perin tämä tunnettaan nimellä 52 Week Money Challenge ja sen on kehittänyt kolme vuotta sitten henkilö nimeltä Kassondra Perry-Moreland. Sittemmin haastetta on onnistuneesti suoritettu useilla eri valuutoilla ja säästöerillä ympäri maailman, ja innokkaimmat suomalaisetkin ovat kuulemani perusteella jo toisella kierroksella.

Automatisoi säästäminen

Innostuin tästä haasteesta niin paljon, että päätin ryhtyä saman tien tuumasta toimeen. Verkko on pullollaan kuvia, joissa 52 viikon säästöhaaste on toteuttu säästämällä käteistä rahaa lasipurnukkaan. Digimies kun olen, niin käteiseni on numeroita pankkitilillä, eli setelit ja kolikot loistavat useimmiten poissaolollaan.

Tämän vuoksi päätin avata verkkopankissa uuden säästötilin projektia varten ja ajastaa kaikki tulevat 52 maksuerää valmiiksi niin, että siirto tapahtuu automaattisesti käyttötilitä säästötililleni. Nordeassa tähän puuhaan soveltui mainiosti EtuTili, koska talletusajalle ja määrälle ei ole rajoituksia. Lisäksi siltä voi nostaa varoja ja tehdä tilisiirtoja ilman nostorajoituksia, joten vuoden lopuksi voin helposti käyttää säästämäni 1378 euroa valitsemaani tarkoitukseen. Olipa pankkisi mikä hyvänsä, löytyy sieltä todennäköisesti vastaavaan tarkoitukseen soveltuva tili.

Tähän automatisointiin minulta kului kaikkinensa noin tunti aikaa. Tein itselleni työkaluksi pienen taulukon, jossa näkyvät säästösummat sekä oman ohjelmani mukaiset päivämäärät. Säästäminen tapahtuu jokaisen viikon maaanantaina, ja olen tätä kirjoittaessaeni selättänyt kuusi ensimmäistä viikkoa – säästöön on siis kertynyt 21 euroa!

52 viikon säästöhaaste 1378 euroa

Oman huvini vuoksi laitoin vuoden varrelle neljä väliaikatavoitetta, jotka näkyvät yllä olevassa taulukossa vihreällä korostuksella. Ensimmäinen satanen on säästössä 22.2., paholainen
tulee kylään 25.7.2016 😈 ja maalissa ollaan marraskuun puolivälissä.

Haasteet ja mahdollisuudet

Alku aina hankalaa -sanonta ei tässä haasteessa päde. Homma nimittäin toimii vakiokaavalla juuri päin vastoin: alussa säästäminen on äärimmäisen helppoa, jopa täysin huomaamatonta, kun liikkeelle lähdetään yhdestä eurosta ja säästöön laitettava summa kasvaa vain eurolla viikossa.

Puolen välin jälkeen säästäminen alkaa vähitellen kiristyä, kun kuukausitasolla säästösumma ylittää jo 100 euron rajan ja loppuvaiheessa viikottaiset säästösummat kirivät kohti 50 euroa. Mikäli tililläsi on mukava 3–4 numeroinen summa rahaa nykyiselläänkin tilipäivän aattona, ei tämä haaste todennäköisesti edellytä minkäänlaisia muutoksia nykyiseen rahankäyttöösi.

Jos sen sijaan odottelet seuraavaa tiliä kuin kuuta nousevaa jo muutaman päivän ennakkoon, voi haasteen viimeiset kuukaudet muodostua hyvinkin vaikeiksi. Toisaalta voit ottaa asian oppimisen kannalta. Onko nykyisissä kulutustavoissasi kohteita, joista voisit pienellä tinkimisellä leikata? Sopeuta, leikkaa ja säästä. Mikäli et loppuvaiheessa pysty lisäämään viikottaista säästösummaa tavoitteen mukaisesti, ole rohkea ja valitse itsellesi taso, jolle pysähdyt.

Ja kuten ehkä jo arvasit, on tähän ilmiöksi kasvaneeseen 52 viikon säästöhaasteeseen lukuisia variaatioita ja vinkkejä. Tässä niistä muutama:

Säästä käänteisessä järjestyksessä

Jos vaikea loppu pelottaa, käännää tavoite ympäri ja lähde liikkeelle 52 euron viikkosummasta ja pienennä sitä eurolla joka viikko. Näin pääset samaan lopputulokseen niin, että homma helpottuu joka viikko loppua kohden. Tämä tietysti edellyttää, ettei tilisi nykyisellään ole aivan kuivilla. Tulokset tässä näkyvät paljon nopeammin, sillä jo ensimmäisen kuukauden jälkeen tuoreella säästötililläsi (tai purnukassa) on 202 euroa rahaa.

Säästä satunnaisessa / omavalintaisessa järjestyksessä

Tee kuten VelatOn kirjoitti blogissaan, ja poimi laatimastasi taulukosta yksi summa viikossa oman valintasi tai sattuman perusteella. Näin voit myös keventää ohjatusti loppuvuoteen kohdistuvaa painetta, kun voit halutessasi napsia suurempia summia etukäteen. Sopii erityisesti manuaaliselle säästäjälle.

Aloita marraskuussa

Tyypillisesti haaste vedetään läpi tammikuusta joulukuuhun. Ehkä juuri tämän vuoksi kyseessä on haaste, sillä näin joulukuussa säästöön laitettava summa tuntuu entistä kovemmalta. Joulukuussa kun rahareikiä tahtoo olla muita kuukausia enemmän. Itse aloitin haasteen ensikerran juuri marraskuussa, tosin laskelmoinnin sijaan täysin sattumalta.

Säästä aina tasasumma

Hitaan alun ja vaikean lopun voi sivuuttaa helposti myös säästämällä tasaisesti 26,50 euroa joka viikko. Tällöin säästöön jää sama 1378 euron summa kuin alkuperäiselläkin suunnitelmalla.

Älä säästä fyysistä käteistä

Tee kuten minäkin, ja automatisoi säästäminen numeroiksi toiselle tilille kerralla vuodeksi eteenpäin. Miksikö? Säästäessä rahaa lasipurkkiin keittiön pöydälle luot itsellesi viikottain kasvavan houkutuksen käyttää säästösi tai osan siitä ennen aikaisesti. Olemme tottuneet käyttämään mm. purkeissa säilytyt elintarvikkeet tarpeen mukaan, eikä raha tekisi tässä isoa poikkeusta. Automatisointi eliminoi myös unohtamisen mahdollisuuden, kun säästöön tarkoitettu summa todella siirtyy pois käyttötililtäsi viikon jokaisena maanantaina.

Seuraa säästötavoitteesi etenemistä

52-viikon-haaste-thumb
Mikäli epäilet motivaatiosi hiipumista ja ajoittaista ailahtelua vuoden mittaan, hyvä keino pitää itsensä aisoissa on tehdä viikottaisesta puumerkin rustaamisesta rutiini. Tähän on kaksi näppärää vaihtoehtoa:

  • Lataa ja tulosta tekemäni taulukko, ja merkkaa siihen suorituksesi viikoittain (klikkaa kuvaa)
  • Tee ylläoleva puuha digitaalisesti ja hyödynnä valmista palvelua osoitteessa 52weekchallenge.net (saat myös viikottaiset muistutukset sähköpostiisi!)

Näillä vinkeillä sinäkin pääset aloittamaan 52 viikon säästöhaasteen, omalla tyylilläsi. Mikäli olet jo suorittanut tämän haasteen aiemmin, kuulisin mielelläni kokemuksiasi.

Similar Posts

3 Comments

  1. Moi! Jälleen asiaa, hyödyllisellä, helpolla ja hauskallakin(nosto päivä

    1. Hieno homma! Toivottavasti emäntäkin innostui yhtä paljon 😀 Kuulisin mielelläni, päätitkö ryhtyä haasteeseen ihan perinteisellä manuaalisella menettelyllä hillopurkin kanssa, vai tuolla esittämälläni automatisoinnilla suoraan tilille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.