| |

Asmo Charger -laturi on paloturvallinen ja säästää rahaa

Laiskuus voi polttaa kotisi silloinkin, kun sitä vähiten odotat. Tämän oppi oululainen Asmo Saloranta, jonka lähipiirissä paloi koko talo pelkän verkkovirtaan kytketyn puhelinlaturin takia. Laiskuuden poistaminen ihmisestä on paljon työläämpää, kuin kehittää paloturvallinen laturi, joten Asmo päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Ihme kyllä, kukaan ei ollut aikaisemmin keksinyt ongelmaan ratkaisua – tai vain laiskuuttaan jaksanut toteuttaa sitä.

Varsin yksinkertainen tuote nimeltään ASMO on paloturvallinen ja älykäs kännykkälaturi, jonka sisällä oleva rele estää virran kulun automaattisesti, kun puhelin irroitetaan laturista.

Mielenkiintoisen tästä keksinnöstä tekee mahdollisten tulipalojen ehkäisemisen lisäksi se, kuinka paljon sen avulla voi säästää sähköä vuodessa. ASMOn YouTube-videoesittely kertoo laturista muun muassa, että yksi seinässä vuoden kiinni oleva kännykkälaturi kuluttaisi sähköä lepotilassa 8000Wh (8kWh).

Sama määrä sähköä kuluisi, kun:

 • keittäisit 450 täyttä pannullista kahvia
 • käyttäisit 260 tuntia läppäriä
 • jättäisit valot päälle kuukaudeksi

Onko lukemissa mitään perää?

Hurjalta kuulostavat luvut videolla herättävät hieman ihmetystä. Itselläni on käytössä Nokian Lumia 1020 älypuhelin ja lataan sen pääsääntöisesti mukana tulleella AC-60-laturilla. Nokian mukaan kyseisen laturin energiankulutus lepotilassa on 30mW eli noin 0,26kWh vuodessa.

Vuonna 2008 julkaistussa artikkelissa Nokia ilmoitti laturiensa kuluttavan 30-300mW energiaa eli pahimmillaankin noin 2,6kWh vuodessa. Rahaa säästyy siis tämän hetkisillä sähkön hinnoilla vain muutamia senttejä vuodessa.

Rahantakojan lukijana saat 5€ ilmaista alkusaldoa liittyessäsi Ostohyvitykseen. Lue Rahantakojan tietopaketti Ostohyvityksestä niin tiedät, kuinka paljon saat rahaa takaisin pankkitilillesi verkossa tekemistäsi ostoksista.

En vaivautunut tekemään enempää laskutoimituksia, mutta ristiriita nykyisten kännykkälatureiden ilmoitettujen tyhjäkäyntikulutusten ja yrityksen videolla esitettyjen lukujen välillä on huima. Koko maailman mittakaavassa ajateltuna vanhat laturit tuhlaavat lepotilassa kahden ydinvoimalan verran sähköä, mutta kuinka ASMO on tähän tulokseen tullut? Pienen etsinnän jälkeen en löytänyt perusteluja videolla esitellyille väitteille, eikä yrityksen sivuillakaan kerrota mihin esitetyt lukemat perustuvat.

Uudet, nykyaikaiset laturit eivät juurikaan kuluta sähköä. Jos laturi olisi koko vuoden seinässä ilman, että siinä on puhelin latauksessa, kuluisi sähköä noin 0,25 kWh.Vattenfall

Kuka tämän lopulta ostaisi?

Kuultuani ideasta ensimmäisen kerran innostuin kovasti. Energian ja rahan säästäminen on kova juttu, varsinkin jos kodista voi samalla tehdä hieman paloturvallisemman paikan. Nykysin kodit ovat täynnä viihde-elektroniikkaa ja sähkölaitteita, joten kuinka paljon paloturvallisuus paranee kännykkälatureiden uusinnalla? Käytännössähän seinässä valmiustilassa oleva sähkölaite on aina turvallisuusriski, ellei se toimi kuten Asmo-laturi.

Mielestäni tämän keksinnön idea on pohjimmiltaan varsin hyvä ja suuressa mittakaavassa ajateltuna sillä saattaisi olla merkittäviäkin vaikutuksia. Näiden tietojen pohjalta en kuitenkaan jaksa uskoa, että yksittäiset kuluttajat innostuisivat tilaamaan paloturvallista laturia 29 euron hinnalla, sillä sen tuomat säästöt ovat rahallisesti mitättömät, ja kännyköiden latureita tuskin koetaan yleisesti kovin turvattomiksi laitteiksi.

Mitä mieltä sinä olet keksinnöstä? Riittääkö taustalla oleva vihreä ajatus ostopäätöksen tekemiseen? Askarruttaako sähkölaitteiden paloturvallisuus sinua?

Laturi pyritään saamaan valmistukseen ja markkinoille 1.4.2014 alkavan joukkorahoituskampajan avulla, minkä aikana kenellä tahansa on mahdollista tilata laturi ennakkoon. Lisätietoja löytyy osoitteesta Asmocharger.com.

Similar Posts

10 Comments

 1. Tämä Asmocharger on minusta mielenkiintoinen, mutta sen uskottavuus tuhotaan paikkansa pitämättömillä väitteillä, joista esimerkkejä on jo ylläolevassa blogikirjoituksessa.

  Laskeksin, että tuolla väitetyllä 8kWh:lla käyttäisi keskimääräistä kahvinkeitintä reilut 10 tuntia (jos teho 600W). Jos siinä ajassa pitäisi tiputtaa 450 täyttä pannullista kahvia, yhteen pannulliseen saisi mennä aikaa alle 2 minuuttia. Täyden pannun tiputusaika on keittimillä tuohon verrattuna moninkertainen.

  Erityisesti kuitenkin ihmetyttää tuo ”jättäisit valot päälle kuukaudeksi” kommentti. Kuukaudessa on 720 tuntia, joten valaistus saisi viedä noin 10W, joka on pienimpien energiansäästölamppujen kulutus: siis yhden lampun, ei talon tai huoneiston valaistuksen koko kulutus. No, tuon ”valot” voi kukin ymmärtää, kuinka itse haluaa.

  Muutenkin, vaikka säästö olisi 8kWh/vuosi (eikä tuo Vattenfallin kertoma 0.25kWh/vuosi), rahassa säästö olisi noin euron vuodessa.

  1. Minäki mietin tuota ”valot päälle”, onhan seki tietty valon päälle jättämistä jos jättää yövalon seinään tai vaatehuoneeseen valot… ei kai vie kovin paljon sähköä?

   Mutta tuo paloturvallisuus on semmonen asia, mitä en oo ikinä latureiden kohdalla miettiny. Ainahan sen jättää seinään :O Ei vissiin pitäisi? Leivänpaahtimet ja keittimet ja hiustenpolttoraudat otan aina kaikki pois saman tien, isä on niistä niin paljon napissut, että jääny selkärankaan. Pyykkikoneiden olen kuullut syttyvän palamaan, mutta en latureiden. Se ei tietenkään tarkota ettei niin ois ikinä käyny, jos MINÄ en oo siitä saattunut kuulemaan…

   1. Latureita ikävä kyllä silloin tällöin ”räjähtää” tai palaa. Maailmassa on useita miljardeja kännyköiden, läppäreiden jne latureita, joten siihen nähden onnettomuuksia on kohtuullisen vähän.

  2. Hyviä pointteja! Tästä herääkin lisää kysymyksiä: miksi yritys lataa pohjattomia ja epärealistia väitteitä tuotteensa markkinoinnin tueksi? Hieman vaikuttaa heikolta alulta.

   Joko laskelmat on vahingossa tehty puolihuolimattomasti väärin tai sitten kyseessä on harhautusyritys ja kumma luottamus siihen, etteivät kuluttajat lähtisi kyseenalaistamaan videolla kivasti esiteltyjä tietoja. Toivon ensimmäistä ja pelkään jälkimmäistä.

 2. Hei.

  Kiitos blogikirjoituksesta ja huomioistasi. Kehitän näitä info- ja markkinointimateriaaleja, ettei keskustelu lähde ihan sivuraiteille tästä itse ongelmasta.
  Laskuissa on todella käytetty n.1W valmiustilan virrankulutusta per laturi vaikkakin nykyisissä laadukkaissa latureissa virrankulutus on tätä reilusti pienempi. ASMO-laturissa on lisäksi ominaisuus joka lopettaa latauksen, kun akun varaus on 100%. Tällöin ASMO-laturi ei kuluta sähköä koko yötä kun puhelin on laturin nokassa. Normaali laturi kuluttaa tällöin keskimäärin 2,24W. ( http://standby.lbl.gov/summary-table.html ) Näin päästään lähelle 8kW vuosikulutusta vaikka käytettäisiin näitä parempia latureita. Tätä ominaisuutta ei olla vielä lyöty lukkoon vaan teemme kyselyä, haluaisiko käyttäjät lisäksi tämän ominaisuuden tähän laturiin. Sillä on hyvät ja huonot puolensa.

  Tarkoitukseni on saada ASMO-laturin tekniikka mahdollisimman tunnetuksi, jotta kännykkävalmistajat ottaisivat tekniikan mukaan heidän standardilatureihin. Silloin tälle keksinnölle tulisi suurempi merkitys globaalisti ajatellen. Vrt. joidenkin uusien autojen start/stop toiminto. Pieni bensan säästö käyttäjälle, mutta maailmanlaajuisesti suuri parannus entiseen jos kaikissa uusissa autoissa sellainen olisi.

  ASMO-laturi toimii älypuhelimien lisäksi tableteissa sekä joissain kannettavissa tietokoneissa. Näiden laitteiden latureiden valmiustilan virrankulutus on puhelimien latureita vielä suurempi. Tätä tekniikkaa käyttämällä ei ole väliä kuinka tehokas itse laturi on. Valmiustilan virrankulutus on aina pyöreä 0W.

  Siirsimme joukkorahoituskampanjan aloitusta. Kickstarter-palveluun ilmestyi juuri ennen meitä Vampire Labsin versio ekolaturista ja annoimme heidän kampanjalleen työrauhan. https://www.kickstarter.com/projects/vampirelabs/vampire-proof-get-off-the-grid-smart-mobile-chargi?ref=live

  Animaatiomme valo-osuuteen katsoin yksinkertaisesti vessan valoni virrankulutuksen joka oli 11W. (http://www.sahko.fi/UserFiles/humalistonsahko/File/Linkit/lumen_vastaavuus_A5L.pdf)
  Muutetaan puheeseen vielä tuo “vessan valo” niin ei aiheuta ongelmia jatkossa. Pienenä jätin aina vessan valon päälle ja sain siitä aina huutia. Mutta kukaan ei käskenyt ottaa latureita pois seinästä..

  Kokoan lähteitä englannin kieliselle nettisivullemme ennen suuremman kampanjoinnin alkua.

  Ps. Kehitysideoita, kritiikkiä ja muita huomioita otetaan ilomielin vastaan myös suoraan minulle asmo(at)asmocharger(piste)com

  -Asmo

  1. Mielettömän hienoa saada noin perusteellinen vastaus postaukseeni, kiitos! Moni asia selkeni kummasti ja en ollut hoksannut miettiä tuon jatkuvan latauksen vaikutusta lainkaan.

   Jäin miettimään tuon automaattisen latauksen katkaisun huonoja puolia. Mieleeni tuli ainakin se, että mikäli puhelin latautuisi esim. kahdessa tunnissa ja puhelin on sen jälkeen 5h latautumatta, ei akku olekaan enää aamulla täydessä latingissa. Tämä ongelma toki hoituisi helpohkosti sillä, että pistäisi puhelimesta yön ajaksi datayhteydet kiinni. Hyvänä puolena sitten toki on tuo energian säästyminen.

   Olen kyllä ASMO-laturista varsin kiinnostunut ja mikäli tuo tekniikka yleistyisi mobiililaitteiden latureissa kautta linjan, sillä voisi tosiaan olla jotain merkitystä. Mielenkiintoisen tästä tekeekin juuri tuo globaali kerannaisvaikutus, aivan kuten tuossa mainitsemassasi autoesimerkissä.

   Tuon linkittämäsi Vampire Labsin laturin rahoitushan olikin jo saatu hoidettua, toivottavasti tekin pääsette pian vauhtiin! Oli muuten tuo kilpaileva malli aivan mauttoman näköinen… ASMO-laturissa on mielestäni tyyliä 🙂

 3. Taitaapi olla tuon laturin kanssa vain yksi pieni ongelma. Kun laitteen akku on mennyt täysin tyhjäksi ja laite on sammunut, on laitteen USB-liityntä jännitteetön, eikä Asmo-pojun laturi lataa akkua.

  Eli täysin toimimaton idea!

  1. Joo, tuo pitänee paikkansa. Toisaalta voidaan kuitenkin ajatella, että kuinka merkittävä puute tuo lopulta on. Omassa aktiivikäytössä älypuhelimeni akku ei koskaan saavuta täysin tyhjää tilaa, vaan se sammuu varaustilan lähestyessä nollaa. Näin ollen akkuun jää aina hieman varausta jäljelle, joten Asmo-laturin pitäisi toimia hyvin. Käytännössä laitan puhelimeni kuitenkin aina laturiin jo ennen kuin se ehtii sammua akun tyhjenemisen seurauksena.

 4. Hei,

  Jos olet päästänyt laitteen akun tyhjäksi, niin ASMO-laturissa on painike jota painamalla laite lähtee latautumaan normaalisti. Jos minulla on akku tyhjentynyt ja laitan sen laturiin niin jään odottamaan, että saan puhelimen taas päälle. Joten napin painallus tällaisessa tilanteessa ei ole minulle kohtuuton vaiva. Normaalilaturia käytettäessähän täytyisi joka tapauksessa laittaa laturi pistorasiaan, kun ohjeiden mukaanhan sitä ei saa seinässä pitää jos se ei lataa puhelinta 😉
  Koko keskintöhän on tehty helpottamaan tätä laturin seinästä irrottamisen vaivaa.

  Ja joukkorahoituskampanja Kickstarterissa on nyt käynnissä! Käykää tukemassa projektia niin pääsette kanssani jännittämään loppuun asti, miten käy. Projekti toteutuu ainoastaan jos tavoite saadaan täyteen. Tavoitteena on saada 1500 ASMO-laturin ennakkotilausta.

  https://www.kickstarter.com/projects/encompass/asmo-charger-the-worlds-first-truly-intelligent-ch

  -Asmo

 5. Jäin miettimään matkapuhelinlatureiden paloturvallisuutta, sitä miten laturi polttaa talon.

  Normaali matkapuhelinlaturi antaa ulos tehoa noin 5W. Laturissa voi olla sulake joka rajoittaa virhetilanteessa lämpötehon ehkä 20W. Tämä vastaa aikalailla adsl modeemini kulutusta/lämpötehoa. Onhan se toki todella kuuma, mutta syttyisikö palonkestävä muovi palamaan? Epäilen.

  Sitten tämä toinen ajatus, eli jos laturissa ei olekaan sulaketta? Silloin virhetilanteessa pistorasian sulake rajoittaa lämpötehon 2300W tienoille. (vastaa noin Harvian pienintä kiuasta) …Ei tarvitse kauaa miettiä mitä tästä pahimmillaan seuraa.

  Uskon, että suurin osa talon polttaneista latureista on kiinalaisia merkittömiä yleis. ym. latureita. Näitä kannattaa aina vahtia vieressä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.