Ilmainen kuvapankki

Ilmainen kuvapankki joka lähtöön

Ilmainen kuvapankki tekee kuvien lisäämisestä verkkojulkaisuihin helppoa, riskitöntä ja mukavaa puuhaa.

Kuvien avulla on helpompi herättää lukijan mielenkiinto nopeasti ja viestiä monenlaisia tunteita – kuten vaikkapa rakkautta, vihaa, intohimoa, iloa tai surua. Tämän vuoksi kuvaton julkaisu netissä jää hyvin helposti huomaamatta, olipa teksti kenen kirjailijan kynästä hyvänsä.

Ilmainen on myös kuvien etsinnän yhteydessä vaarallinen sana, sillä jokainenhan meistä tietää, että suuri osa Googlen kuvahaun puolelta löytyvistä kuvista on tekijänoikeuksilla suojattuja. Tämän vuoksi suosittelen etsimään kuvia mieluummin ilmaisista kuvapankeista.

Mikäli olet laiska ja haluat päästä helpolla, valitse vain CC0-lisenssillä merkattuja kuvia. Niitä saat nimittäin käyttää täysin vapaasti mainitsematta edes tekijän nimeä. Lisää tietoa yleisesti käytetyistä lisensseistä löydät tämän sivun lopusta.

Ilmaiset kuvapankit listattuna

Hyvän ja ilmaisen yhdistäminen on usein varsin haasteellista, eivätkä ilmaiset ja vapaasti käytettävät kuvat tee tämän suhteen poikkeusta.

Alle olen listannut jo 20 löytämääni ilmaista kuvapankkia, joista voit aloittaa kuvien etsiskelyn. Kärsivällisyys on valttia, sillä hyvää kuvapankkia selatessa ajan tajun kadottaminen on helppoa.

Unsplash

Todella laadukkaita valokuvia, joita voi käyttää kuten parhaaksi näkee ilman rajoituksia. Sopii kuvittamaan monenlaisia tunnelmia. Tilaamalla uutiskirjeen saa 10 uutta kuvaa kymmennen päivän välein suoraan omaan sähköpostilaatikkoon.

Unsplash
Virallinen verkkosivu:
https://unsplash.com/


Pixabay

Valtava valikoima (yli 600 000) täysin tekijänoikeusvapaita kuvia, videoita ja vektoreita. Palvelu on toimii suomen kielellä, joten kuvia voi hakea myös suomeksi näppärän hakutoiminnon avulla. Kuvaajille on mahdollisuus ”ostaa kahvit” eli tehdä halutessaan pieni lahjoitus PayPalin kautta.

Pixabay
Virallinen verkkosivu:
https://pixabay.com/


Death to the Stockphoto

Täältä saa tilattua annoksen inspiroivaa visuaalisuutta kuukausittain suoraan sähköpostiin, ilmaiseksi totta kai. Ei lainkaan hakutoimintoa, vaan kuvat on lajiteltu projekteittain. Kiinnostaa varmasti taiteilijoita.

Death to the Stock Photo
Virallinen verkkosivu:
http://deathtothestockphoto.com/


Life of Pix

Kohtuullisen suppea valikoima laadukkaita kuvia. Ei käyttörajoituksia. Aiheita ei toistaiseksi ole kovin paljoa, mutta palvelu laajentunee tulevaisuudessa.

Life of Pix
Virallinen verkkosivu:
http://www.lifeofpix.com/


Morguefile

Helppokäyttöinen ja selkeä, täysin ilmainen kuvapankki. Korkelaatuiset kuvat. Ei edellytä edes kuvan tekijän mainitsemista oman käytön yhteydessä. Kaikki kuvat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa kaupallisiinkin tarkoituksiin.

Morguefile
Virallinen verkkosivu:
http://www.morguefile.com/


EveryStockPhoto

Englanninkielinen kuvien hakukone, jostat löytyy indeksoituna 30 miljoonaa kuvaa eri kuvapankeista. Selkeät kategoriat helpottavat kuvien selailua. Sivusto on viettänyt hiljaiseloa taka-alalla viime vuosina, mutta on edelleen varsin käyttökelpoinen laajan kuvavalikoimansa puolesta.

EveryStockPhoto
Virallinen verkkosivu:
http://www.everystockphoto.com/


Wikimedia Commons

Pitää sisällään jatkuvasti laajenevan valikoiman digitaalista mediaa, kuten kuvia, ääntä, animaatiota ja videota. Miljoonia ladattuja mediatiedostoja. Kuvien selailun voi aloittaa halutessaan vaikka Suositellut kuvat -osiosta. Hakuehtoja voi rajata esimerkiksi aiheiden, tekijöiden ja linsenssien perusteella.

Wikimedia Commons
Virallinen verkkosivu:
https://commons.wikimedia.org/


Freeimages

Galleriasta löytyy jopa yli 400 000 ilmaista kuvaa lähes mihin tahansa käyttötarkoitukseen. Kuvat ovat ilmaisia, mutta osassa on joitain rajoituksia käytön suhteen. Palvelun omistaa Getty Images.

Freeimages
Virallinen verkkosivu:
http://www.freeimages.com/


Travel Coffee Book

Kuvablogityyppinen kuvapankki, joka koostuu pitkälti käyttäjien lähettämistä matkailukuvista. Paljon maisemakuvia, laatu vaihtelee. Halutessaan kaikki kuvat saa ladattua omalle koneelleen yhtenä pakettina. Ennen lataamista kannattaa tehdä nettiyhteyden nopeustesti.

Travel Coffee Book
Virallinen verkkosivu:
http://travelcoffeebook.com/


Stocksnap

Hyvälaatuisia, joskin melko arkisia kuvia. Kaikki kuvat vapaasti käytettävissä, joten sopii oikein hyvin esim. bloggareille ja sisällöntuottajille.

Stocksnap
Virallinen verkkosivu:
https://stocksnap.io/


Stokpic

Melko suppea valikoima vapaasti käytettäviä kuvia kategorioittain lajiteltuna. Laatu vaihtelee aika paljon, eikä joukossa ole mitään tajunnan räjäyttäviä otoksia. Hyviä yleiskuvia sen sijaan löytyy.

Stokpic
Virallinen verkkosivu:
http://stokpic.com/


Picjumbo

Valokuvaaja Viktor Hanacekin perustama kuvablogityylinen kuvapankki, josta löytyy varsin laadukkaita otoksia aihepiireittäin lajiteltuna. Ulkoasu on hieman sekava. Tarjoaa mahdollisuuden ostaa Photoshop-pluginin parilla kympillä – kätevää!

Picjumbo
Virallinen verkkosivu:
http://picjumbo.com/


IM Creator Free

Paljon hyviä peruskuvia myös kaupalliseen käyttöön. Useimmat kuvat edyllyttävät lähteen mainitsemista käytön yhteydessä. Sivustona hieman sekava, mutta kategoriat helpottavat sopivien kuvien löytämistä.

IM Creator Free
Virallinen verkkosivu:
http://www.imcreator.com/free/


Freeimages.co.uk

Todella laaja yli 16000 kuvan valikoima vapaaseen käyttöön. Kymmenet kategoriat helpottavat selaamista. Suuri osa kuvista kuitenkin on hieman vanhahtaneita, mutta joitain käyttökelpoisiakin mukaan mahtuu. Käytön edellytyksenä lähteen mainitseminen käytön yhteydessä.

Freeimages.co.uk
Virallinen verkkosivu:
http://www.freeimages.co.uk/


Freepik

Mainossuunnitelijan paratiisi. Täältä löytyy kuvien lisäksi vektoreita, ikoneita ja PSD-filuja. Paljon hyvälaatuisia pohjia malliksi, inspiraatioksi ja vaapaaseen kaupalliseenkin käyttöön. Käyttöoikeudet kannattaa tarkistaa kuva- ja tiedostokohtaisesti.

Freepik
Virallinen verkkosivu:
http://www.freepik.com/


Picography

Muutaman valokuvaajan otoksia, erittäin urbaaneja. Paljon rauhallista ja pysähtynyttä tunnelmaa. Kuvat korkealaatuisia ja täysin vapaasti käytettävissä.

Picography
Virallinen verkkosivu:
http://picography.co/


New Old Stock

Vintage-henkisiä kuvia useista julkisista arkistoista kerättynä. Kuvat käytettävissä ainakin omiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin, mahdollisesti myös kaupallisiin.

New Old Stock
Virallinen verkkosivu:
http://nos.twnsnd.co/


Jay Mantri

Pieni valikoima yhden valokuvaajan kaupunki- ja luontoaiheisia kuvia. Täysin vapaasti ladattavissa ja käytettävissä niin omiin kuin kaupallisiinkin projekteihin.

Jay Mantri
Virallinen verkkosivu:
http://jaymantri.com/


Magdeleine

Vakuuttavia ja korkealaatuisia kuvia useammalta eri valokuvaajalta. Hyviä inspiraation lähteitä, monissa hyvin rauhallinen tunnelma. Vapaasti käytettävissä, osassa edellytyksenä lähteen maininta.

Magdeleine
Virallinen verkkosivu:
http://magdeleine.co/


Gratisography

Ryan McGuiren valokuvagalleria, jossa on paljon omalaatuisia ja erittäin hienoja kuvia eri aihepiireistä. Uusia kuvia tulee viikoittain, ei käyttörajoituksia. Mahdollisuus tehdä lahjoitus kuvaajalle Paypalin kautta.

Gratisography
Virallinen verkkosivu:
http://www.gratisography.com/


Valitse käyttämäsi kuvat oikein

Valitessasi kuvia blogiisi on syytä muistaa, että kaikki kuvat eivät suinkaan tee blogistasi parempaa. Nopeasti ja huolimattomasti valitut kuvat voivat huonoimmassa tapauksessa saada blogisi näyttämään halvalta räpellykseltä ja siirtymään seuraavan pariin. Erityisesti suosittelen välttämään geneerisiä stokkikuvia.

Panosta siis ainakin siihen, että käyttämäsi kuvat ovat tarpeeksi hyvälaatuisia. Laadun lisäksi kuvan tulisi liittyä jotenkin kirjoittamaasi aiheeseen. Mitä lähempänä kuvasi on viestillisesti tekstisisältöä, sitä helpommin saat juttusi painumaan lukijan mieleen.

Kekseliäs sisällöntuottaja voi herättää lukijan mielenkiinnon myös täysin aiheeseen liittymättömällä kuvalla, kunhan sillä on jotain visuaalista arvoa. Esimerkiksi värimaailma, asettelu, sijainti tai taidokkaasi valittu kuvakulma voivat tehdä muuten epäolennaisesta kuvasta mieleenpainuvan. Jo pelkästään osuvasti valittu kuva voi saada lukijasi palaamaan sivustollesi.

Kuvien lisenssit ja käyttöoikeudet

Kuvien helppo lataaminen nettiin ja niiden vaivaton etsiminen esimerkiksi hakukoneiden avulla johtaa helposti kuvien käyttöoikeuksien rikkomiseen. Jokainen kuva on jonkun ottama tai tekemä, joten sinulla on oltava kuvaajan lupa käyttää otosta omalla sivustollasi tai blogissasi.

Voit käyttää julkaisuissasi Creative Commons -lisensseillä varustettuja kuvia, kunhan muistat vielä tarkistaa kuvien käyttötavan ja mahdollisen viittaustarpeen. Yleisimmin käytetyt CC-lisenssit löydät alta

Täysin vapaat käyttöoikeudet – CC0 (BY): Kuvaa voi muokata, jakaa, kopioida ja esittää ilman minkäänlaisia rajoituksia. Tekijän nimeä ei tarvitse mainita.

Nimeä – Attribution (BY): Mahdollistaa kuvan käyttämisen ilmaisessa ja kaupallisessa tarkoituksessa sekä alkuperäisen kuvan muokkaamisen. Kuvaajan / tekijän tiedot on mainittava kuvan yhteydessä.

Ei kaupallinen – NonCommercial (NC): Et voi käyttää kuvaa kaupallisessa tarkoituksessa, mutta voit muokata ja käyttää sitä esimerkiksi henkilökohtaisessa blogissasi. Kuvaajan / tekijän tiedot on mainittava kuvan yhteydessä.

Ei muutoksia – No derivative work (ND): Kuvaa ei saa muokata, mutta voit käyttää sitä ilmaisessa ja kaupallisessa tarkoituksessa. Kuvaajan / tekijän tiedot on mainittava kuvan yhteydessä.

Jaa samoin – Share-alike (SA): Voit käyttää kuvaa ja muokata sitä haluamallasi tavalla, kunhan annat kuvaan samat käyttöoikeudet kuin alkuperäisessä kuvassa oli.

Löytyykö sinulta käytöstä vielä jokin mainio ilmainen kuvapankki, jota ei vielä tästä listasta löydy? Kerro toki omista suosikeistasi, niin lisään puuttuvat listalle.

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.