|

Kuitti hukassa? 4 vinkkiä kuittien säilyttämiseen

Voi ei! Vain pari kuukautta vanhojen kuulokkeideni ääni alkoi yllättäen säristä kesken kauppamatkan. Kotiin päästyäni tarkistin kuulokkeiden fyysisen kunnon ja totesin niiden olevan moitteettomat, olihan käyttökin jäänyt vielä suhteellisen vähälle. Alun perin n. 40 euroa maksaneiden Sonera-kaupasta ostetuiden Urbanista kuulokkeiden ostopakkaus löytyi kaapista, mutta kuittia ei näkynyt missään. Mieleeni juolahti ajatus: olisiko kuittikopio mahdollisesti tallessa Sonera-kaupan omassa tietokannassa? Pakkasin vialliset kuulokkeet reppuuni ja lähdin selvittämään asiaa.

Päästyäni liikkeeseen kerroin asiani ja myyjä ilmoitti, että kuulokkeet vaihdetaan ilman muuta uusiin, mikäli kuitti on tallessa. Kerroin lämpöpaperisen kuitin kadonneen, mutta pyysin tarkistamaan nimelläni löytyvät viimeaikaiset ostotapahtumat koneelta. Jackpot, sieltähän se kuittikopio löytyi! Viallisten kuulokkeiden vaihto uusiin onnistui siis näppärästi, vaikka alkuperäinen tulostettu kuitti olikin päässyt katoamaan.

Kuittien säilyttäminen

Edellä kuvattu tapahtuma olisi ehkä saanut toisenlaisen päätöksen vielä vuosikymmen takaperin, kun tietotekniset takuukuittijärjestelmät eivät vielä olleet kovin yleisiä. Nykyisin useat kauppiaat ja palveluntarjoajat pitävät kuitteja tallessa asiakkaan puolesta omissa tietojärjestelmissään. Kuinka siis voisi varmistua siitä, että paniikki ei iske kalliimmankaan tuotteen hajotessa takuuaikana, kun paperista kuittia ei vain löydy mistään?

1. Takuukuittipalvelut

Suomen suurimmat kauppaketjut S-ryhmä sekä Kesko tarjoavat omat takuukuittipalvelunsa kanta-asiakkailleen. Kaikessa lyhykäisyydessään kuittipalvelut toimivat molempien ketjujen asiakkaille samaan tyyliin:

S-kanavan takuukuittipalvelu:

  • tarjolla S-ryhmän asiakasomistajille
  • otetaan käyttöön omalla S-kanavalla hyväksymällä palvelun käyttöehdot
  • arkistoi takuukuitit automaattisesti sähköiseen muotoon, kun vilautat bonus-korttia ehdoissa mainituissa S-ryhmän kaupoissa (mm. Prisma, Sokos, Kodin Terra)
  • näyttää takuullisten tuotteiden nimen, ostopäivän, takuuajan sekä ostopaikan
  • palvelu on henkilökohtainen -> jokaisen talouden jäsenen on aktivoitava palvelu erikseen
  • lisätietoja löydät S-kanavalta

S-ryhmän takuukuittipalvelun näkymä on selkeä.
S-ryhmän takuukuittipalvelun näkymä on selkeä.

 
Keskon takuukuittipalvelu:

  • tarjolla Keskon kanta-asiakkaille Oma K-Plussa –palvelussa
  • otetaan käyttöön kirjautumalla Oma K-Plussaan
  • arkistoi ostamiesi takuunalaisten tuotteiden takuutiedot automaattisesti, kun vilautat K-Plussa-korttiasi ostosten yhteydessä
  • lisätietoja Keskon takuukuittipalvelusta löydät täältä


Tältä näyttää vasta-aktivoitu Keskon takuukuittipalvelu.
Tältä näyttää vasta-aktivoitu Keskon takuukuittipalvelu.

Näiden kahden suurketjun lisäksi myös esimerkiksi elektroniikkaliikkeet ja operaattorit tarjoavat mahdollisuuden tallettaa ostotiedot omiin tietokantoihinsa. Operaattorit kyllä käskevät säilyttämään kuitin tallessa myös itsellä, mutta hätätapauksissa kuittikopion saa pyydettäessä tulostettua myyjäliikkeessä.

2. Kuvaa ja arkistoi kuitit älypuhelimella

Nykyisin useimmilta (ainakin tämän artikkelin lukijoilta) löytyy itseltään tai perheestään älypuhelin hyvällä kameralla. Lämpöpaperille kaupassa tulostetut kuitit ovat erittäin huonoja säilyttämään lukukelpoisuutensa koko takuuajan, joten yksi keino varmuuskopiointiin on kuvata kuitti ja tallettaa se sen jälkeen tietokoneelle tai vaikkapa pilvipalveluun omaan takuukuittihakemistoon (esim. OneDrive , Google Drive tai Dropbox).
Älypuhelimille on myös tehty useita dokumenttien ”skannailuun” eli kuvaamiseen tarkoitettuja sovelluksia. Ilmainen ja hyvin asiansa ajava sovellus Windows Phone, iOS- sekä Android-aitteille tähän tarkoitukseen on esimerkiksi CamScanner. Sovellus on ilmainen kaikille alustoille.

Kaikilla suosituimmilla alustoilla toimiva CamScanner on täysin ilmainen sovellus.
Kaikilla suosituimmilla alustoilla toimiva CamScanner on perustoiminnoiltaan ilmainen sovellus.

3. Skannaa tai kopioi kuitit

Mikäli kotoasi löytyy monitoimilaite, voi skannata kuitit ja tehdä näin sähköisen arkiston omalle koneellesi. Myös tässä tapauksessa suosittelen jonkun pilvipalvelun käyttämistä, sillä se estää kuittikopioiden katoamisen oman tietokoneen hajotessa.
Kopioimista suosittelisin välttämättään, ellei ehdottomasti rakasta paperien säilyttämistä vanhan maailman tyyliin omissa kansioissa. Digitaaliset vaihtoehdot hakkaavat tämän manuaalimenettelyn kätevyydessään mennen tullen, sillä sähköisen kuittiarkiston tarkastelu on huomattavasti fyysisten kansioiden selailua helpompaa.

4. Tee ostokset verkossa

Tehdessäsi ostokset verkkokaupassa, saat (tai ainakin sinun ehdottomasti pitäisi saada) aina kuitin ostoksista sähköpostiisi tai verkkokaupan asiakastilillesi. Täältä voit helposti kopioida sen myös vielä itselle talteen haluamaasi paikkaan.

Onko sinulla kokemuksia takuuasioiden hoitumisesta kuititta tai edellä mainittujen kuittiensäilömiskeinojen käytöstä? Mikäli sinulla on vielä jokin lyömätön vinkki näiden lisäksi, niin jätä kommenttia!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.