Nettiyhteyden nopeustesti kertoo todellisen nopeutesi
|

Tee nopeustesti ja tarkista maksatko turhasta

Tee nopeustesti ja testaa, pitääkö nettiyhteyden nopeus(lupaus) paikkaansa.

Oikeilla työkaluilla selvität nettisi nopeuden helposti niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin. Mikäli etsit sopivaa palvelua sekä parhaita vinkkejä nettinopeuden mittaamiseen, olet oikeassa paikassa.

Tässä artikkelissa kerron, kuinka mittaat nopeasti nettisi lataus- ja lähetysnopeuden. Lisäksi käyn läpi tarvittavat valmistelut, jotta saat mittaustuloksesta mahdollisimman luotettavan.

Aloitetaan.

Alkuvalmistelut

Ennen varsinaisen nopeustestin tekemistä on syytä minimoida mittausvirheet muutamalla yksinkertaisella konstilla:

 • Tarkista sinusta ja käytössä olevista laitteistasi johtuvat nettinopeuteen vaikuttavat asiat
 • Sulje kaikki muut verkkoselaimen välilehdet, ohjelmat ja sovellukset mittauksen ajaksi (jotka voivat käyttää verkkoyhteyttä)
 • Irroita muut samassa verkossa olevat laitteet, kuten tietokoneet, pelikonsolit, televisiot, tulostimet ja mobiililaitteet
 • Jos mittaat kiinteän yhteyden nopeutta, kytke tietokone suoraan verkkokaapelilla tietokoneeseen (WLAN saattaa hidastaa nopeutta huomattavasti)
 • Älä käytä mittauksessa vanhaa Firefox-selainta, sillä se saattaa aiheuttaa vääristymää mittaustuloksessa

Kun ylläolevat asiat ovat kunnossa, olet valmis nopeustestiin. Mikäli saamasi testitulos poikkeaa paljon yhteytesi luvatusta nopeudesta, suosittelen suorittamaan nopeustestin uudelleen usemman kerran eri kellonaikoina sekä useampana päivänä peräkkäin. Muista kirjata tulokset ylös vaikka Excelillä tai ruutupaperilla, jotta sinulla on tarkat tiedot tallessa mahdollista vikailmoitusta varten.

Nopeustestit

Nopeuden mittaamiseen suosittelen alle listaamiani työkaluja ja sovelluksia. Ne ovat kaikki ilmaisia ja mittaavat ainakin käyttämäsi yhteyden latausnopeuden. Se kertoo suoraan kuinka kyvykäs nettiyhteytesi on esimerkiksi suoratoistamaan musiikkia tai videoita netin yli Spotifyn, YouTuben ja Netflixin tyyppisten palveluiden kautta.

Monipuolisemmat testit kertovat myös lähetysnopeuden, joka kertoo kyvystä lähettää tietoa omalta laitteeltasi esimerkiksi pilveen tai sähköpostin yli toiselle käyttäjälle. Hölmöläisellekin lienee toki selvää, että mitä suurempi nopeus, sitä parempi on yhteys ja itkuakin tulee todennäköisesti vähemmän.

1. Speedtest.net (Ookla)

Ooklan tarjoama Speedtest.net-nopeustesti on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista, suosituimmista ja luotettavimmista nopeustesteistä. Se kertoo latausnopeuden, lähetysnopeuden, pingin, oman operaattorin sekä ip-osoitteen. Lisäksi käyttäjällä on mahdollisuus valita testiserveri kartalta oman sijainnin perusteella. Työpöytäversion lisäksi se on saatavana ilmaisena sovelluksena kaikille yleisimmille mobiililaitteille (Android, iOS ja Windows Phone)

Ookla Speedtest nopeustesti[adinserter block=”11″]
Nopeustestin tekemisen jälkeen saat jaettua tuloksesi helposti kavereillesi itsetunnon kohentamiseksi (mikäli yhteytesi oli nopea…).
Nopeustestin osoite: http://www.speedtest.net

2. Fast.com by Netflix

Fast on Netflixin tarjoama äärimmäisen pelkistetty, mutta varsin toimiva nopeustesti verkkoyhteyden latausnopeuden mittaamiseen. Se ei kerro mitään muita tietoja, koska latausnopeus on olennaisin vaikuttava tekijä nettisisältöä kuluttaville käyttäjille. Fast mittaa nopeuden lataamalla useita paketteja Netflixin palvelimilta.

fast-nopeustesti-by-netflix
Nopeustestin osoite: https://fast.com/fi/

3. Internet-yhteyden nopeustesti

Tämä on Kapsi Internet-käyttäjät RY:n tekemä yksinkertainen testityökalu, josta puuttuu hienot graafiset hilavitkuttimet. Hetken odottelun jälkeen saat ruudullesi lähetys- ja latausnopeuden sekä köykäisen arvion internet-yhteytesi tyypistä. Toimii myös mobiililaitteilla suoraan selaimessa. Omat testitulokseni heittelivät aika paljon, joten en ole tämän testin vakaudesta täysin vakuuttunut. Välillä latausnopeuteni jäi alle puoleen odotetusta.

Kapsi Ry:n nopeustesti
Nopeustestin osoite: http://nopeustesti.tornio24.net

4. Nettitutka / Netradar (vain mobiili)

Netradar on Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen tekemä sovellus, jonka keräämää anonyymia dataa hyödynnetään tutkimuksissa. Sovellus mittaa operaattorisi nopeuden, ja näyttää sen jälkeen oman ja muiden tekemät mittaustulokset kartalla. Sovelluksella on helppo tsekata verkon kunto operaattorikohtaisesti. (Android, iOS ja Windows Phone)

Nettitutka / Netradar nopeustesti (Aalto-yliopisto)
Verkkosivu: http://www.netradar.org/fi

5. Operaattoreiden nopeustestit

Viestintävirasto on velvoittanut suomalaisia teleoperaattoreita tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuden oman verkkoyhteyden nopeuden todentamiseen. Koska pyörää ei ole kannattanut keksiä uudestaan, on kaikilla kotimaisilla teleoperaattoreilla käytössä Ooklan tarjoama Speedtest-nettinopeusmittari – brändättynä versiona.
Nopeustesti Telia: https://www.telia.fi/kauppa/kodin-netti/tee-nopeustesti
Nopeustesti DNA: http://nopeus.dna.fi/
Nopeustesti Elisa / Saunalahti: http://elisa.speedtest.net

Teoreettinen maksiminopeus vs. todellinen nopeus

Operaattorit tytäryhtiöineen myyvät liittymiä vanhan tavan mukaisesti ilmoittamalla isosti yhteyden nopeudeksi sen teoreettisen maksiminopeuden, jota ei käytönnössä koskaan pystytä saavuttamaan tavallisissa olosuhteissa. Tilaussivuilla kuitenkin kerrotaan pienellä präntillä, mitkä ovat myytävien liittymien todelliset nopeudet vaihteluväleineen.

Verkkoliikenteen ruuhkasta, omasta sisäverkostasti ja laitteistosi riippuen todellinen nopeus saattaa huonoimmillaan jäädä jopa puoleen luvatusta. Tuntemalla oman yhteytesi nopeuden sallitut vaihtelut vältyt turhilta vikailmoituksilta.

Jotta tietoa ei tarvitsisi metsästää operaattoreiden sivuilta, kokosin seuraavanlaisen taulukon, josta näkyvät kiinteiden laajakaistojen tyypillisimmät nopeudet ja keskimääräiset vaihteluvälit:

Kiinteiden laajakaistayhteyksien nopeudet ja vaihteluvälit

Mittaustulokseen vaikuttavia asioita

Internet-yhteyden nopeus riippuu tyypillisesti mm. seuraavista asioista, jotka vaikuttavat myös saamaasi mittaustulokseen.

 • Laitteistosi teho ja suorituskyky (päätelaite, modeemi, reititin jne.)
 • Käyttöjärjestämäsi ja verkkoselaimesi suorituskyky
 • Puhelinlinjan pituus ja talon tai kiinteistön sisäverkon kunto
 • Samaan verkkoon liitettyjen laitteiden määrä (niiden tuoma kuormitus)
 • Käytettävä yhteystyyppi (kiinteä, WLAN, mobiili)
 • Käytössä olevat ohjelmistot (mm. virustorjunta, palomuurit)

Helpoin keino varmistaa paras mahdollinen nettinopeus on yhdistää verkkoon langattoman yhteyden sijaan suoraan ethernet-kaapelilla ja sulkea kaikki muut käytössä olevat sovellukset. Langattomalla yhteydellä nopeutta mitatessa tulos on käytännössä aina kiinteää yhteyttä heikompi.

Mikäli verkkoyhteytesi nopeus ei vastaa luvattua eikä yllä edes taulukosta löytyviin nopeuden normaaleihin vaihteluväleihin, kannattaa SOME-raivon sijaan tehdä vika-ilmoitus suoraan omalle operaattorille.

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.