PayPal on Internetissä toimiva yhdysvaltalainen maksunvälityspalvelu, jolla voi siirtää rahaa lähes minne päin maailmaa tahansa pelkän sähköpostiosoitteen avulla.

PayPal tarjoaa helpon, turvallisen ja yleisesti suositun tavan maksaa ostokset netissä erityisesti ulkomaisissa verkkokaupoissa sekä huutokauppasivustoilla (esim. Amazon ja Ebay). Maksaminen on käyttäjälle ilmaista, mutta rahan vastaanottamisesta PayPal perii aina pienen välityspalkkion.

Rahantakojan laatimien kuvallisten ja selkeiden suomenkielisten ohjeiden avulla onnistut Paypalin peruskäytössä, vaikka englanninkieli olisi hakusessa. Ohjeet on laadittu omaan kokemukseen perustuen. Mikäli ohjeista herää kysyttävää tai haluat palautetta, voit jättää kommentteja ohjeiden loppuun.

Ennen kuin otat palvelun käyttöösi, sinulla tulee olla tili kotimaisessa pankissa. PayPal toimii nykyisin lähes kaikkien pankkien maksukorteilla, mutta varmuudella tuettuja ovat ainakin Nordea, Osuuspankki, Danske Bank sekä S-Pankki. Sujuvaan käyttöön tarvitset lisäksi verkkopankkitunnukset sekä jonkin maksukortin kuten Visa Electronin, pankkikortin tai luottokortin (Visa tai Mastercard). Visa Electron -kortinkin liittäminen PayPal-tiliin onnistuu, kunhan muistat ensin aktivoida verkko-ostokset omasta verkkopankistasi.

PayPal-tilin käyttöönotossa on neljä yksinkertaista vaihetta. Suosittelen luomaan uuden tilin kerralla ohjeen mukaisesti, niin saat PayPalista kaiken hyödyn irti välittömästi.

PayPal-tilin avaaminen

Alla olevien ohjeiden avulla luot itsellesi ilmaisen PayPal-tilin helposti ja nopeasti.

1. Luo uusi PayPal-tili (Create account)

1. Avaa Paypalin aloitussivu uuteen välilehteen.

2. Tarkista, että maavalintanasi on Suomi (Finland). Syötä sähköpostiosoitteesi ja keksi uusi salasana, jossa on:
– vähintään 8 merkkiä
– vähintään yksi numero tai symboli (kuten [email protected]#€$%?)

Klikkaa sinistä Continue-painiketta ja jatka seuraavaan vaiheeseen.

Luo uusi PayPal-tili

3. Nyt on vuorossa viimeinen ja tärkein vaihe eli henkilötietojen täyttäminen. Täytä lomake huolella ja oikeilla tiedoilla, sillä tähän syöttämiäsi nimi- ja osoitetietoja käytetään automaattisesti kun ostat jotain PayPalin välityksellä. Muista syöttää puhelinnumerosi kansainvälisessä muodossa (korvaa puhelinnumerosi ensimmäinen nolla suuntanumerolla +358).

Uuden PayPal-tilin tiedot

4. Hyväksy rekisteröinti klikkaamalla sinistä Agree and continue -painiketta. PayPal-tilisi on nyt avattu!

5. Nyt näet sivun, jossa voit heti linkittää haluamasi pankki- tai luottokortin (esim. Visa Electron, Visa tai Mastercard) omaan PayPal-tiliisi. Voit myös sulkea sivun ja siirtyä ohjeen seuraavaan vaiheeseen.

Liitä kortti rekisteröintivaiheessa PayPal-tiiliisi. [adinserter block=”11″]

2. Vahvista sähköpostiosoitteesi (Confirm email address)

Luotuasi uuden PayPal-tilin saat välittömästi PayPalilta sähköpostiviestin otsikolla Welcome to PayPal. Klikkaa viesti auki ja klikkaa viestissä näkyvää sinistä Activate-painiketta tai linkkiä. Päädyt suunnilleen tämän näköiselle sivulle:

Vahvista PayPal-tilisi sähköpostiosoite
Tarkista, että sivulla näkyvä sähköpostiosoite on oikein, syötä hetki sitten keksimäsi salasana ja klikkaa sinistä Confirm Email Address -painiketta.

3. Liitä maksukortti (Link a card)

Voit linkittää PayPal-tiliisi minkä tahansa yleisesti hyväksytyn pankki- tai luottokortin. Tällaisia ovat Visa Electron, Visa, MasterCard, American Express sekä Discover. PayPal hyväksyy nykyisin kaikkien suurimpien suomalaisten pankkien Visa Electron kortit. Mikäli olet pienen pankin asiakas, voit ongelmatilanteessa tiedustella yhteensopivuutta omasta pankistasi.

Huom! Mikäli käytät kotimaisen pankin Visa Electron korttia, on sinun todennäköisesti aktivoitava verkkomaksaminen omassa verkkopankissasi ennen kortin liittämistä PayPal-tiliisi. Muuten PayPal ei hyväksy korttiasi eikä sen liittäminen onnistu.

1. Kirjaudu sisään PayPal-tilillesi. Klikkaa ylävalikosta Wallet ja sen jälkeen avautuvalta sivulta Credit cards -otsikon alta Link a card. Syötä maksukorttisi tiedot ja klikkaa lopuksi sinistä Save a card -painiketta

  • mikäli lisäät Visa Electron -kortin, valitse korttityypiksi (Card type) Visa
  • mikäli lisäät Credit/Dedit yhdistelmäkorttia, tilisi luottopuoli on kortin etupuolella oleva numerosarja ja pankkipuoli taas kortin takaa löytyvä numerosarja
  • CSC/CVS on kolminumeroinen tarkistusluku, jonka löydät maksukorttisi kääntöpuolelta

Liitä maksukortti PayPal-tiliisi.

2. Lisättyäsi uuden maksukortin se kannattaa saman tien vahvistaa rajoituksetonta käyttöä varten. Siirry takaisin Wallet-osioon ja klikkaa auki juuri lisäämäsi kortin tiedot.

Uusi kortti lisättynä PayPal-tiliin

Tarkista, että maksukortin tiedot ovat oikein ja klikkaa kortin alta Confirm credit card -linkkiä.

Tarkista maksukorttisi tiedot

Klikkaamalla OK-painiketta PayPal tekee pienen 1-2 euron suuruisen varauksen maksukortillesi. Kirjaudu seuraavaksi verkkopankkiisi ja katso viimesimmät tilitapahtumat. Löydät PayPalin tekemästä varauksesta 4-numeroisen koodin, joka on muodossa PP* 1234 CODE. Siirry takaisin PayPalin Wallet-osioon ja klikkaa maksukorttiasi, joka on tilassa Ready to confirm.

Maksukortti odottaa hyväksyntää

Seuraavalle sivulle syötä 4-numeroinen tiliootteeltasi löytämä koodi ja klikkaa sinistä Confirm-painiketta. Nyt olet onnistuneesti ja vahvistanut maksukorttisi.

Maksukortti onnistuneesti vahvistettu

Maksukorttisi on nyt liitetty PayPal-tiliisi ja voit käyttää sitä vaivatta maksuvälineenä asioidessasi verkkokaupoissa. Maksut kulkeutuvat myyjälle suoraan pankkitililtäsi, eikä sinun tarvitse erikseen siirtää rahaa PayPal-tilillesi.

4. Liitä pankkitili (Link a bank account)

Viimeinen vaihe uuden PayPal-tilin käyttöönotossa ja valmistelussa mutkatonta käyttöä varten on oman pankkitilin liittäminen. Tämän jälkeen voit siirtää rahaa helposti PayPal-tilisi ja oman pankkitilisi välillä. Kirjaudu sisään PayPal-tilillesi. Klikkaa ylävalikosta Wallet ja sen jälkeen avautuvalta sivulta Bank accounts -otsikon alta Link a bank account. Tarkista, että avautuneella sivulla nimesi on kirjoitettu oikein ja syötä tilinumerosi kansainvälisessä IBAN-muodossa. Klikkaa lopuksi sinistä Continue-painiketta.

Lisää pankkitilisi PayPal-tiliin

Rahan siirtäminen omalle PayPal-tilille

Mikäli et jostain syystä halua tai onnistu lisäämään omaa pankkikorttiasi maksuvälineeksi PayPal-tilillesi, voit siirtää rahaa omalta pankkitilitäsi PayPal-tilillesi ostosten tekemistä varten. Paypal tarjoaa sinulle kaksi vaihtoehtoa rahansiirtoon ja linkit näihin löytyvät oman tilisi etusivulta tai Wallet-välilehden alta.

Rahansiirto ilman viivettä (Instant Top Up)

Tässä rahat siirtyvät PayPal-tilillesi muutamassa sekunnissa ja ovat käyttettävissä saman tien. PayPal käyttää maksunvälittämiseen Trustly nimistä palvelua, jonka käyttö on helppoa ja turvallista. Itse käytän tarvittaessa tätä tapaa ja voin suositella sitä lämpimästi.

1. Klikkaa Paypal-tililläsi linkkiä Add funds to your account instantly tai siirry suoraan osoitteeseen www.paypal-topup.fi
2. Klikkaa sinistä Add Money Now -painiketta
3. Jatka kirjautumista omilla PayPal-tunnuksillasi
Paypal-instant-top-up-trustly
4. Kun näet kuvassa olevan sivun, valitse listasta oma pankkisi, syötä summa jonka haluat siirtää ja klikkaa Continue-painiketta
5. Tämän jälkeen sinua pyydetään kirjautumaan sisään oman pankkisi verkkopankkitunnuksilla, minkä jälkeen pääset vielä tarkistamaan maksun tiedot ja voit hyväksyä maksun.
6. Hyväksyttyäsi maksun siirtyy ilmoittamasi summa suoraan PayPal-tilillesi on ja on käytettävissä heti.

Ainakin Nordean asiakkailla kirjautumisikkunassa (kohta 5) voi olla kirjautumistavaksi kaksi vaihtoehtoa: Code App (Tunnusluvut-sovellus kännykässäsi) tai Code Card (verkkopankkitunnukset). Valitse itsellesi sopiva ja jatka normaalisti eteenpäin.

Tämä vaihtoehto tällä hetkellä käytettävissä seuraavien pankkien asiakkaille: Nordea, OP, S-Pankki, Danske Bank, Säästöpankki, POP Pankki, Aktia, Tapiola, Handelsbanken, Ålandsbanken. Mikäli oma pankkisi ei ole listassa, käytä alempaa vaihtoehtoa.

Tilisiirto (Top Up)

Tämä on keinoista se perinteisempi, eli vanhanaikainen manuaalinen tilisiirto. Tätä tapaa käyttäessäsi tilisiirron viive on 1–2 arkipäivää, eli joudut hieman odottelemaan rahojen saapumista PayPal-tilillesi. Mikäli tarvit rahat käyttöösi nopeasti ja varmasti, suosittelen yllä olevaa ensimmäistä vaihtoehtoa.

1. Klikkaa PayPal-tililläsi Top Up -linkkiä
2. Näet tilisiirtoon vaadittavat tiedot muodossa:

Payee (maksunsaaja)
Payee’s bank (maksunsaajan pankki)
PayPal IBAN (maksunsaajan eli PayPalin tilinumero IBAN-muodossa)
BIC (Bank identifier code eli pankin yksilöivä tunniste)

3. Varmista, että pankkitilisi ja PayPal-tilisi on rekistereity saman nimiselle henkilölle.
4. Siirry omaan verkkopankkiisi ja suorita haluamasi suuruinen tilisiirto PayPalin tietoja käyttäen.

PayPal lähettää parin päivän kuluttua sähköpostiisi vahvistusviestin, kun rahat ovat saapuneet PayPal-tilillesi. Tämä vaihtoehto käytettävissä kaikkien pankkien asiakkaille.

Turvallisuusohjeet

Rahankäsittelyyn netissä tulee kiinnittää erityistä huomiota välttyäkseen huijauksilta. Verkkohuijarit toimivat ammatikseen ja ovat siten yhä vaikeammin tunnistettavissa. Seuraavat asiat on hyvä pitää mielessä aina asioidessasi verkossa:

1. Älä luovuta tietojasi kyselijöille. Maksunvälityspalvelut eivät koskaan kysele sähköpostitse asiakastietojasi kuten salasanaa ja luottokortin numeroa. Mikäli saat tällaisen viestin, voit varmuudella todeta sen kalasteluviestiksi.

2. Epäile liian halpaa hintaa. Mikäli teet löydön verkkokaupasta ja hinta vaikuttaa erittäin halvalta, on syytä tarkastaa yrityksen palautteet esimerkiksi googlaamalla tai pyytämällä neuvoa Rahantakojalta.

3. Huonopalautteiset myyjät on syytä sivuuttaa välittömästi. Suosittua tavaraa löytyy takuulla myös luotettavilta myyjiltä.

4. Mikäli olet huolissasi turvallisuudestasi, luo pankissasi uusi tili pelkästään verkkomaksuja varten. Tällä tilillä pidät vain pienen määrän rahaa ja lisäät rahaa hetkellisesti tarvitsemaasi ostokseen. Tämä on hyvä varotoimenpide siltä varalta, että esim. Visa Electron korttisi tiedot päätyisivät vääriin käsiin. Vaiva on pieni ja lisää huomattavasti mielenrauhaa.

5. Maalaisjärki on hyvä pitää mukana myös netissä. Älä ota turhia riskejä tai lankea helppoihin ansoihin.

6. Tilatessasi tavaraa ulkomailta varmista aina, että myyjä toimittaa tavaraa myös Suomeen. Mikäli listasta ei löydy Suomea tai Eurooppaa, on parempi kysyä asiasta myyjältä ennen maksua tai jättää kaupat välistä.