| |

Popcorn Time kokemuksia: elokuvat ja TV-sarjat laittoman halvalla

Ei ole montaakaan vuotta siitä, kun leffojen saamiseksi ilmaiseksi tarvittiin lehmän hermojen lisäksi riittävä määrä tietoteknistä osaamista. Leffat ladattiin vertaisverkoista ja tekstityksiä koitettiin synkata paikoilleen – jos niitä edes löytyi. Lopulta ruudulle saadun kuvan laatukin oli tuurista kiinni, eikä teräväpiirrosta tarvinnut edes unelmoida. Laitonta puuhaahan se oli toki jo tuolloin, kun digitaalista tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia ladatessa oli lähes mahdotonta välttyä sen jakamiselta.

Nyt ajat ovat kuitenkin toiset. Netflixin, Viaplayn, Elisa Viihteen ja kumppaneiden kuukausimaksullisille palveluille on keksitty täydellinen vastine, joka kantaa nimeä Popcorn Time. Tämä sovellus on kaikkea muuta kuin huono, koska se:

 • on naurettavan helppo asentaa ja käyttää
 • tarjoaa valtavan ja jatkuvasti kasvavan valikoiman leffoja ja sarjoja 1920-luvulta tähän päivään
 • näyttää ohjelmat valinnan mukaan joko 480p, 720p tai 1080p laatuisena
 • tallentaa tietoja koneelle vain seuraavaan uudelleenkäynnistykseen saakka
 • on saatavilla ainakin Windowsille (7 ->), Macille (OS X 10.7 ->), Linuxille sekä Androidille
 • on ilmainen käyttää…

Pienellä selailulla on havaittavissa, että Popcorn Timen leffavalikoima on todella laaja verrattuna esimerkiksi Netflixiin. Suomalaisten kannalta miinuspuoleksi voisi mainita puutteelliset ja osittain väärät teksitykset. Likimainkaan kaikkiin ohjelmiin ei löydy teksityksiä suomeksi, mutta englanniksi kyllä. Kotimaisia leffoja ja sarjoja sieltä on myös turha etsiä.

Sakkoja laittomasta lataamisesta ja jakamisesta

Tähän se hauskuus sitten loppuukin, mikäli tekijänoikeudet tässä vapaassa yhteiskunnassa kiinnostavat. Popcorn Timen käyttö on Suomessa laitonta, sillä sitä käyttämällä tulee samalla jakaneeksi tekijänoikeuksilla suojattua aineistoa eteenpäin muille käyttäjille. Ohjelman mahdollisesta laittomuudesta kerrotaan toki selkeästi sen kotisivuilla.

Ketkähän tätä suomalaisten lisäksi lukevat?
Ketkähän tätä suomalaisten lisäksi lukevat?

Koko ohjelma on käytännössä vain nättiin ja helppoon käyttöliittymään puettu torrent-sovellus, siis susi lampaan vaatteissa. Käytännön tasolla en usko, että Suomessa viranomaisten resurssit riittäisivät Popcorn Timen käyttäjien valvontaan ja sakotteluun. Käyttäjiä kun Googlen hakumäärien perusteella taitaa täällä pohjolassakin olla jo ihan tuntuva määrä:

Hakutermillä "popcorn time" tehdyt Google-haut ovat kasvussa.
Hakutermillä ”popcorn time” tehdyt Google-haut ovat kasvussa.

Eli Popcorn Timea haetaan kuukaudessa tällä hetkellä noin 100 000 kertaa. Vertailun vuoksi hakumäärä Netflixillä on noin 500 000 ja Viaplay on Popcornin kanssa tasoissa. Mielenkiintoista on seurata, milloin Popcorn Time saavuttaa hakumäärissä Netflixin. Näin kävi Hollannissa jo tämän vuoden tammikuussa, kun Popcorn Time nousi hakumäärissä tasoihin Netflixin kanssa.

Oikeuksienhaltijoiden näkökulmasta Popcorn Time on tämän vuosikymmenen pahin vihollinen. Se kun tarjoaa käyttäjille maksullisia palveluita suuremman leffavalikoiman ja kaiken lisäksi käytännössä ilmaiseksi. Päätelaite ja nopea nettiyhteys riittävät. Käyttöönoton helppous madaltaa myös tuntuvasti ohjelman kokeilua. Ilmainen ja helppokäyttöinen on nykypäivänä melko vastustamaton yhdistelmä, vaikka se kuinka olisi laiton. Liikkuvan kuvan katsominen kotisohvalta suoraan verkosta striimattuna tuntuu valitettavan harvasta väärältä, saati sitten laittomalta.

Popcorn Timen käyttöliittymä
Popcorn Timen käyttöliittymä muistuttaa karkkihyllyä. Tästäkö pitäisi osata valita?

Popcorn Time on jo nykyisellään (beta-versio) niin hyvä, että siitä mieluusti maksaisi muutaman euron kuussa. Nythän sitä uskaltaa käyttää vain trailereiden katsomiseen ja leffat on edelleen hankittava jostain muualta, kuten vaikkapa Sumashopista käytettyinä.

Oletko itse kokeillut tai käyttänyt Popcorn Timea ja millaisilla fiiliksillä? Miten ylipäätään suhtaudut näin helpoksi tehtyyn piratismiin?

Similar Posts

10 Comments

 1. Sarjoja on vähän ärsyttävä katsoa, kun aika monesta suositustakin puuttuu joko kokonaisia tuotantokausia tai jaksoja välistä. Eli jos haluaa saada täyden nautinnon jostakin sarjasta, niin kannattaa hankkia boxi itelleen. Ainakin vielä.

  Toinen miinus tekstitykset, kun niitä ei voi mitenkään säätää ite. Joskus enkkusubitkin on ajastettu päin pe… peltoaukeaa suomalaisista puhumattakaan. Eli jos ei kykene leffoja katsomaan ilman tekstitystä, niin voi jäädä harmittamaan.

  Muuten kyllä kiva palvelu. Kaikki sopivasti laiton on pop kuuliaiselle työssä käyvälle, sairauspäiviä välttelevälle ja päihteettömälle veronmaksajalle.

 2. poika oli aikoinaan ladannut ohjelman netistä tietämättäni. kertoi ilmaisista elokuvista ja että kaikki muutkin käyttävät. Sen varjolla jätin asian sikseen. Viikko sitten sain postista kirjeen asianajotoimistosta ja 600e maksuvaateen elokuvan luvattomasta jakamisesta. Saatana! Näin se hyväuskoisuus iskee omaan nilkkaan. Nyt tämän sivun selvennösten perusteella taitaa olla aika toivotonta yrittääkään luikerrella maksusta jos ja kun tuo popcorn onkin laiton. että jatkakaa vaan käyttöä, omalla vastuulla, mutta yhden elokuvan levittäminen maksaa tuon verran…

  1. lisäyksenä ed kommenttiin, valvontaa oli tehnyt nimenomaan elokuvan oikeudenhaltija, ei viranomaiset. saavat näköjään helposti tiedon IP-osoitteista ja tekijänoikeuslain perusteella tiedot ko. osoitteen käyttäjästä.

  2. Mielenkiintoista (ja ikävää) kuulla. Oliko poikasi nimenomaan käyttänyt tätä artikkelissani mainittua Popcorn Timea, vai jotain muuta vertaisverkkoon perustuvaa sovellusta? Lisäksi kiinnostaisi tietää, mistä elokuvasta oli kyse? Pienen googlettelun mukaan joiden leffojen tekijät puolustavat oikeuksiaan muita ahkerammin, ja hakevat korvauksia ympäri maailman asianajotoimistojen välityksellä. Tässä yksi juttu viime vuodelta:
   http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2014/12/21/jopa-sadoilta-suomalaisilta-karhutaan-650-euroa-dallas-buyers-clubin-torrent-jakamisesta

   ”Kaikki muutkin…”, niinhän se tahtoo perustelu kuulua kaikessa, minkä tietää olevan laitonta, typerää tai ainakin harmaalla alueella. Jostain täytyy saada tukea, ettei tuntisi olevan niin hölmö yksinään.

   Mielestäni tuollaiselle 600 euron maksuvaateelle yksittäisestä elokuvasta ei ole mitään perusteita, vaan se kuulostaa lähinnä kiristykseltä. Suuruusluokka voisi mieluummin olla jotain kymppejä –> kyllä sekin ärsyttäisi, aivan kuin pieni ylinopeussakkokin. Ei mokailtua heti seuraavana päivänä uudestaan.

 3. Sakko oli oikeutettu, summasta en tiedä, enkä sitä ”torkku” sinulle mitenkään toivonut!
  Kyllä se vain itselle/muille valehtelua on väittää ko. palvelua vähän laittomaksi(sellaista ei laki tunne).
  Samassa kategoriassa auton luvattomattoman käyttöönoton(jos ei hajota mitään ja toimittaa takaisin pihaan, bensaa se omistaja saa huoltikselta lisää) kanssa.
  Varastamista on turha kaunistella, sitäkö lapsillemme haluamme opettaa tai yleensäkin yhteiskunnassa viljellä.
  Perttu Hytönen

 4. VPN-palvelua vaan käyttöön kaikessa selailussa niin ei verkkoliikenteen vakoilu ja valvominen enää onnistukaan. Hyviä maksuttomia VPN-palveluja löytyy vaikka VPN-vertailusta tai sitten ottaa vaan suoraan sen parhaan, eli ExpressVPN:n käyttöön 🙂

 5. toi jakaminen on tosin helppo välttää. mulla talentuu joka ikinen leffa koneelle popcorn time kansioon josta sitten toistan sen bsplayerillä missä voi sitten synkata tekstit kohilleen.

 6. Toiset tekee ja miettii ja tee työtään … hienoja leffoja. Ne maksaa rahaa. Toivotaan että saadaan lipputuloja, kaapelitv tuloja yms. että me saatais tulevaisuudessakin hienoja leffoja. ja sit jotkut perslävet tekee näitä ohjelmia….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.