| |

Watson ja Makuunin leffalahjakortti testissä

Viime viikolla sain Makuunista makeistenhakureissulla mukaani kotimaisen Watson-nettitelevisiopalvelun leffalahjakortin, joka oikeutti yhteen ilmaiseen leffavuokraukseen palvelun Makuuni-valikoimasta. Päätin antaa Watsonille mahdollisuuden ja lähdin katsomaan, mitä suomalaisella Netflixin kilpailijalla olisi kriittiselle digiasiakkaalle tarjolla.

Ympäripyöreä lupaus – ”kaikilla kodin päätelaitteilla”

”Watsonilla katsot Makuunin leffat, tv-ohjelmat, tallenteet ja maksukanavat kätevästi kaikilla kodin päätelaitteilla” luvataan leffalahjakortin kääntöpuolella. Sama lupaus esiintyy myös palvelun verkkosivuilla, kunnes karu totuus paljastuu selattuani sivun alaosaan. Kaikki kodin päätelaitteet tarkoittavat mobiililaitteista vain Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä pyöriviä vekottimia – esimerkiksi tämän talouden Lumiat eivät kuulu tuettujen laitteiden joukkoon.

Watsonin katsominen ei onnistu myöskään televisioon yhdistetyn Playstation- tai Xbox-pelikonsolin kautta. Televisiokatselua varten on hankittava erillinen TV-tikku 119€ hintaan. Watsonin käyttäjät pystyvät myös tallentamaan ohjelmia myöhempää katselua varten. Tallennusominaisuuden tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla ja sen laillisuudesta sekä pelisäännöistä on alkuvuonna käyty kovasti keskustelua. Joka tapauksessa odotin ”kaikkien päätelaitteiden” kattavan huomattavasti laajemman valikoiman nykypäivän viihde-elektroniikkaa.

Ei sisältöä ilman kirjautumista

Ennen palveluun kirjautumista koitin tuloksetta etsiä tietoa tarjolla olevista leffoista ja sarjoista. Etusivulla tyydytään kertomaan, että Watson tarjoaa ”Leffoja laidasta laitaan” ja ”Sinua kiinnostavaa ohjelmaa”. Mistä Watson sen voi tietää, kun ei edes vaivaudu esittelemään tarjontaansa? Nielin kuitenkin pienen ärtymykseni ja siirryin aktivoimaan ilmaista kuukauden mittaista kokeilujaksoa, johon etusivulla houkuteltiin.

Palvelun tilauslomakkeesta kävi ilmi, että Watsonin laskutuskaudet ovat kalenterikuukauden mittaisia, eli ensimmäinen laskutusjakso olisikin ollut 18,15 euroa luvatun 9,90 euron sijasta. Alkajaisiksi olisin siis joutunut maksamaan kuluvan kuukauden loppuun sekä seuraavan täyden kuukauden kuukausimaksun. Eikö laskutuskaudet yleensä ala siitä päivästä, kun asiakas tilaa palvelun?

watson-tilaus-what

Ilmaisen kokeilujakson sai aktivoitua syöttämällä koodin ”WATSON” kampanjakoodikenttään tilausvaiheessa. Yleensä kuukauden mittainen ilmainen kokeilujakso on automaattisesti aktiivinen vastaavissa palveluissa uusille asiakkaille. Kokonaisuudessaan tilinluontiprosessi oli tarpeettoman sekava, eikä asiakkaalta pyydetä edes maksukortin tietoja ennen kokeilujakson aktivointia. Näin ollen tilaus ei edes voi jatkua automaattisesi kokeilujakson jälkeen, mikäli asiakas ei käy lisäämässä maksukortin tietojaan tilille kirjautumisen jälkeen. Kukapa näin tekisi, sillä palvelua voi kokeilla kuukauden ajan maksutietoja syöttämättä.

Lahjakortin lunastaminen onnistui helposti.
Lahjakortin lunastaminen onnistui helposti.

Sisään kirjauduttuani oli vielä asennettava erillinen lisäosa, jotta lähetysten katselu alkoi onnistua. Live TV:n kautta peruskanavat tuntuivat pelaavan hyvin lyhyellä testillä tietokoneen kautta. Saamani leffakoodin pääsi syöttämään Vuokraamon Makuuni-valikoiman leffoihin, joista osa oli katsottavissa myös HD-kuvanlaadulla. Koodin syöttämisen jälkeen valitsemani elokuva aktivoitui katsottavaksi vuorokauden ajaksi.

Kimmo toistui terävänä Live TV:n Ylen HD-kanavalta.
Kimmo toistui terävänä Live TV:n Ylen HD-kanavalta.

Haastajan asemassa

Watsonilla on vielä paljon parantamisen varaa pystyäkseen kilpailemaan suurien ulkomaisten nettitelevisiopalveluiden kanssa. Tällä hetkellä ilmaiskokeilun aikana pystyy katsomaan vain tavallisia TV-kanavia. Leffat ja sarjat, urheilu ja kanavapaketit eivät kuulu miltään osin ilmaiskokeiluun.

Plussat:

 • Live TV toimi hyvin ainakin tietokoneella
 • Leffalahjakortin avulla sai katsottua minkä tahansa elokuvan

Miinukset:

 • Ylisuuria lupauksia päätelaitetuesta
 • Televisio vaatii erillisen TV-tikun
 • Laskutuskausi ei ala tilauspäivästä, vaan kuukauden alusta
 • Etusivulla TV-tikulle kerrottiin tarjoushinta (99e), mikä ei ollut enää voimassa
 • Sivustolta ei selviä tarjolla olevat ohjelmat ja leffat ilman tilaamista tai kokeilujakson aktivointia

Onko sinulla kokemuksia Watsonista tai muista nettitelevisiopalveluista?

Similar Posts

3 Comments

 1. No tulipa testattua, ei toiminut tietenkään Linuxilla suurista ”kaikilla päätelaitteilla” -lupauksista huolimatta. Antoi kuitenkin kirjautua tietokoneella sisään mutta väitti jatkuvasti vääriä tunnuksia.

  Latasin Android-sovelluksen ja pääsin sisään. Leffat järkkykalliita (>5e) verrattuna esim. Youtubeen (3-4e). Ei ei ja vielä kerran ei näin! No maksoin kuitenkin (kai? lähettävätkö laskun vai mitä, kun en ole korttitietoja antanut?). Leffa jäi vain lataamaan. Olen 4G-yhteyden päässä, ja etsittyäni sivuilla oli jotain, että palveluntarjoajat saattavat estää jotain, ja että kysy operaattoriltasi. En muuten kysy, ei ole minun tehtäväni odottaa asiakaspalvelujonossa. Se on Watsonin tehtävä. Jäi tämän palvelun kokeilu kyllä tähän. Surkea!

  Olen samaa mieltä, että sivut sekavat ja epäloogiset. En usko, että on tehty käyttäjätestausta lainkaan. Miksi pitää tuuttaa paskaa, kun pienellä vaivalla voisi luoda menestystarinan?

  Suosittelen muita kokeilemaan mielummin DNA MatkaTV:tä ja leffoja varten Youtubea. Molemmissa kaikki toimii, halvempia ja Chromecast-tuki.

  1. Aika huikeeta, että edelleenkään – pitkästi reilu vuosi tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen – ei Watsonilla ole saatu asioita kondikseen. Pikaisella vilkaisulla palvelun ulkoasu on modernisoitunut, mutta sillähän ei tuohon teknilliseen puoleen ole mitään suoraa vaikutusta.

   Ja kuten sanoit, sekavahan tuo on edelleen. Netflix-tyyppinen minimalistinen ratkaisu voisi aloitussivuna olla kokeilemisen arvoinen Watsonillakin.

   Ai että ei toimi 4G-yhteydellä? Puhhuh, jos netti muuten pelaa 🙂 Pitänee kirjoittaa seuraavaksi juttua näiden striimauspalveluiden laittomasta vastineesta, Popcorn-Timesta.

 2. Yritin 31.08.2015 ladata leffalahjakortin tunnuksia katsoakseni ilmaiselokuvan (tarj aika 1.7. – 31.08.2015) siinä kuitenkaan onnistumatta. Tällaisilla lahjakorteilla ei tunnu olevan mitään todellista merkitystä kun niitä ei pysty hyödyntämään. En ole vakituinen leffavuokraaja, nyt ajattelin kokeilla palvelua laihoin tuloksin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.