|

Whatsapp on Facebookin seuraava uhri

Viime yönä puolenyön tienoilla uutisvälineet alkoivat tuutata tietoa alkuvuoden kenties merkittävimmästä yrityskaupasta. Facebook ostaa nopeasti suuren suosion saavuttaneen pikaviestisovelluksen Whatsappin noin 19 miljardilla dollarilla (n. 14,5 miljardia euroa). Keväällä 2012 Facebook osti nousukiidossa olleen Instagramin tähän kauppaan nähden vaivaisella miljardilla dollarilla, minkä jälkeen Instagramin käyttäjämäärä on moninkertaistunut.

Whatsapp tunnetaan mainoksettomana sovelluksena, jonka käyttö maksaa noin yhden euron vuodessa ensimmäisen ilmaisen käyttövuoden jälkeen. Vaikka yrityskaupan myötä Whatsappin johto tulee tiedotteen mukaan pysymään perustajien käsissä ja toiminta itsenäisenä, on erittäin hankalaa uskoa, ettei Facebook pyrkisi muuttamaan merkittävästi Whatsappin ansaintalogiikkaa.

Mikä tässä nyt sitten on niin vallan surullista? Nykymaailmassa mikä tahansa (liiketoiminta) tuntuu olevan ostettavissa, kun lyödään tarpeeksi suuri setelinippu pöytään. Tässä kaupassa suurin osa kauppasummasta tosin maksetaan Facebookin osakkeina, ei kylmänä käteisenä. Ennen kuin Whatsappiin alkaa puskea niin kutsuttuja mikromaksullisia kilkkeitä eli sovelluksen sisällä ostettavaa maksullista sisältöä kuten vaikkapa viestiääniä, tarroja ja pelejä, ei kaupasta ole käyttäjille näkyvää muutosta. Mikäli nuo mikromaksut tai mainokset kuitenkin rantautuvat ajan myötä Whatsappiin, tarkoittaa se sitä, että myös yrityksen arvot ovat ostettavissa rahalla.

Mikä on sinun veikkauksesi, pystyykö Whatsappin johto pitämään sovelluksen omien arvojensa mukaisena myös jatkossa? Aiotko vaihtaa sovellusta johonkin toiseen pikaviestimeen välittömästi tai myöhemmin mahdollisten muutosten ilmaantuessa sovellukseen?

Similar Posts

One Comment

  1. Minä vihaan facebookkia ja kaikkea siihen liittyvää, joten whatsappi menee vaihtoon… Ärsyttää suunnattomasti. Mikähän ois hyvä vaihtoehto? Skype? Jongla? Jongla on ainaki ollu ihan hirveän buginen ja Skype ja Apple nahistelee jotain keskenään nekin, ensimmäisen maailman ongelmat kerrakseen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.